SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ

SKWALAN Z TRZCINY CUKROWEJ

Skwalen Skwalen jest naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, mieszanki lipidów wytwarzanych przez gruczoły łojowe, gdzie stanowi do 13% wszystkich tłuszczów. Jego stężenie jest zależne od indywidualnych predyspozycji oraz miejsca na ciele. Oprócz skóry ludzkiej znaleźć go można w wątrobie rekina, ale jego obecność wykryto również w roślinach, drożdżach i mikroalgach, oliwie z oliwek, oleju palmowym. Chociaż [...]

Parabeny w kosmetykach

Parabeny w kosmetykach

Parabeny to grupa powszechnie stosowanych składników, które działają jako środek konserwujący w kosmetykach. Są bardzo skuteczne w zapobieganiu rozwojowi grzybów, bakterii i drożdży, które mogą powodować psucie się produktów. Zwiększają w ten sposób ich trwałość i bezpieczeństwo. Parabeny otrzymywane są z kwasu para-hydroksybenzoesowego. Związki te naturalnie występują w wielu owocach i warzywach. Faktem jest, że [...]

Aloes w kosmetyce

Aloes w kosmetyce

Stosowanie Aloe Vera w zdrowej żywności, napojach oraz kosmetykach nawilżających rozpoczęto w latach 70. XX wieku, począwszy od Stanów Zjednoczonych i części Europy. Wciąg z aloesu był wykorzystywany do miejscowego leczenia ran, schorzeń skóry i jak środek przeczyszczający. Dzisiaj, żel jest stosowany w przemyśle kosmetycznym jako składnik nawilżający w płynach, kremach, produktch do opalania, kremach do [...]

Czy witamina C w kosmetykach działa?

Czy witamina C w kosmetykach działa?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest najlepiej poznanym antyoksydantem. Przypisuje się mu ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym, chorobami naczyniowymi, a także zwalczanie wolnych rodników, które mogą prowadzić do nowotworów. Jeśli chodzi o właściwości fizykochemiczne, jest to bezwonna, krystaliczna, biała substancja. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, ale trudno w etanolu. W środowisku bezwodnym jest stabilna, natomiast [...]