Oczar wirginijski – hydrolat zamiast toniku

Najlepszy produkt do skóry problematycznej

Skóra doskonała przemija wraz z dzieciństwem, a dojrzewanie przynosi tylko skórne kłopoty. Przechodząc w dorosłość, wcale nie wracamy do cery normalnej, a zmagamy się z widocznymi naczynkami, wrażliwością i starzeniem. Czasami krem z niekończącą się listą składników tylko pogarsza sprawę. Co z tego że zawiera drogocenny surowiec, jeśli reszta będzie negatywnie wpływać na skórę? W takim przypadku może postaw na indywidualizm. Zaczerpnij wiedzy i sama zdecyduj co nakładasz na twarz i ciało.

Wrażliwa skóra, trądzik, wyprysk, widoczne naczynka? Spróbuj zastąpić swój tonik (pewnie alkoholowy!) hydrolatem. Tak! Dzisiaj przedstawię Ci wspaniały oczar wirginijski o niepowtarzalnie brzydkim zapachu. No ale czego się nie robi, aby być piękną…

Właściwości oczaru wirginijskiego

Oczar wirginijski jest rośliną od lat stosowaną w ziołolecznictwie. Drogocenne substancje można otrzymać z kory lub liści krzewu. Stanowi bogate źródło flawonoidów, garbników, saponin, kwasu galusowego, antocyjanin. Obecność tych substancji odpowiada za jego lecznicze właściwości, a sam wyciąg jest kosmetycznym złotem kultury Indian.

W kosmetyce współczesnej znalazł zastosowanie w pielęgnacji skóry naczyniowej, ponieważ uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Oczywiście nie spodziewaj się spektakularnych efektów. Chodzi głównie o to, że spowolnisz nieco proces powstawania teleangiektazji. Pamiętaj, działamy powierzchownie, w naskórku.

Kolejną zaletą oczaru wirginijskiego jest działanie antybakteryjne i ściągające. Sosowany jest w miejscowym łagodzeniu zmian skórnych i przy walce z trądzikiem. Będzie hamował namnażanie się bakterii i chronił przed nadkażeniami. Skutecznie złagodzi i przyspieszy gojenie. Ponadto reguluje wydzielanie sebum.

Badania potwierdziły, że oczar wirginijski jest skuteczną substancją przeciwstarzeniową. Posiada silne działanie przeciwrodnikowe, antyoksydacyjne. Hamuje uszkodzenia komórek i depolimeryzację kwasu hialuronowego. Proantocyjanidyny wpływają na proliferację komórek i regenerację podrażnionej skóry. Wypada więc świetnie jako surowiec anti-aging.

Ponadto wykazuje pozytywne działanie w zwalczaniu rumienia wywołanego promieniowaniem UV. Nie może go zabraknąć w Twojej walizce. Kosmetyk must have na wakacje!

Przekonałam Cię ? Wypróbuj! Cena hydrolatu (Hamamelis Virginiana Leaf Water) jest niska, a może zdziałać cuda! Pamiętaj aby aplikować kosmetyk na oczyszczoną wcześniej skórę. Pozwól mu wniknąć w naskórek.

Jak stosować hydrolat z oczarowy

Sposób użycia jest banalny. Większość hydrolatów ma atomizer. Wystarczy psik psik i gotowe. Jeśli jednak będzie przeszkadzał Ci charakretystyczny zapach oczaru, nanieś płyn na wacik i delikatnie wklep w skórę. Produkt możesz stosować również punktowo na zmiany skórne. Jego pH wynosi około 5,0 więc spokojnie możesz zastąpić nim swój tonik.

W moim przypadku sprawdza się doskonale. Pożegnałam się z wypryskami , a jeśli już jakieś się pojawią, bardzo szybko znikają.

Literatura

Thring T., Hili P.,and Naughton DP. Antioxidant and potential anti-inflammatory activity of extracts and formulations of white tea, rose, and witch hazel on primary human dermal fibroblast cells. J Inflamm (Lond). 2011; 8: 27.

Spada F.,Lui AH., Barnes TM. Use of formulations for sensitive skin improves the visible signs of aging, including wrinkle size and elasticity. Clin Cosmet Investig Dermatol, 2019; 12: 415–425.

Deters A., Dauer A., Shnetz E., Fartash M., Hensel A. High molecular compounds (polysaccharides and proanthocyanidins) from Hamamelis virginiana bark: influence on human skin keratinocyte proliferation and differentiation and influence on irritated skin. Phytochemistry, vol. 58 (6), 2001; 949-958.

Reuter J., Wölfle U., Korting HC.,  Schempp C. Which plant for which skin disease? Part 2: Dermatophytes, chronic venous insufficiency, photoprotection, actinic keratoses, vitiligo, hair loss, cosmetic indications. JDDG vol.8(11), 2010.

Masaaki H., Sekihara K., Sakaki S., Fujii M., Atumi T., Sakon K., Suzuki K. Development of Anti-Aging component as a Cosmetic Ingredient Effect of Hamamelitannin as the Active Oxygen Scavenger.  J. Soc. Cosmet. Chem. Jpn., 1993 Vol 27 (3) 267-275 .

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s