Olej z rokitnika w kosmetyce

Oleje roślinne stosowane są w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób. Często stanowią składnik aktywny leków i suplementów diety. Części roślin bogate są w składniki bioaktywne, cenione w medycynie za właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwstresowe, atyapoptyczne. Oleje roślinne stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych. Ze względu na swoje właściwości natłuszczające, zmiękczające, wygładzające i ochronne zaliczane są do grupy emolientów. Odowiadają za uczucie gładszej i nawilżonej skóry.

Ważne składniki olejów roślinnych

Najlepszą jakość oleju otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno. Dzięki tej metodzie oleje roślinne nie tracą cennych związków, przez co stanowią wysokiej jakości surowce kosmetyczne do pielęgnacji skóry i włosów. Najlepsze działanie kosmetyczne wykazują nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza omega-6 i omega-3. W pielęgnacji cery szczególnie ważne są oleje z wysoką zawartością kwasów linolowego (ω-6) i α-linolenowy (ω-3), bowiem to właśnie one są najmniej komedogenne, czyli niezapychające. Dodatkowo oba te związki regenerują uszkodzoną barierę lipidową naskórka i ograniczają utratę wody. Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią także rolę podłoża kremów, emulsji, mleczek, śmietanek kosmetycznych, maści, odżywek do włosów, maseczek kosmetycznych, pomadek ochronnych, płynów kąpielowych, lakierów i zmywaczy do paznokci. W olejach roślinnych rozpuszcza się wiele substancji naturalnych o dużej aktywności biologicznej, takich jak witaminy: A, D, E, prowitamina A oraz fosfolipidy, hormony, związki sterydowe i barwniki roślinne. To właśnie dzięki tym wszystkim właściwościom, rola olejów roślinnych wraz z zawartymi w nich kwasami tłuszczowymi jest nieoceniona i niezwykle ważna w przemyśle kosmetycznym.

Składniki oleju z rokitnika

Olej z rokitnika (Hippophaes rhamnoides) został doceniony w kosmetologii jako składnik antyoksydacyjny, nawilżający, regenerujący, pielęgnujący i przeciwzapalny, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych i organicznych, garbników, fosfolipidów, fitosteroli, polifenoli, cukrów oraz witamin A, C, E. Są to składniki podstawowe w wiązaniu oraz neutralizacji reaktywnych form tlenu w organizmie. Biorą także udział w hamowaniu peroksydacji lipidów.  Pozyskiwany jest zarówno z nasion (8-20% oleju) jak i z pulpy owoców (15-20% oleju).

Głównymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi są kwas linolenowy (omega-3) (20-23%), kwas linolowy (omega-6) (40-43%), kwas oleinowy (omega-9) (19-22%) i kwas palmitolowy (1-3%), podczas gdy głównymi nasyconymi kwasami tłuszczowymi są kwas palmitynowy (7-9%), kwas stearynowy (3-4%) w oleju z nasion. Olej z pulpy zawiera szczególnie wysoki poziom karotenoidów, tokoferoli oraz kwasu oleopalmitynowego (omega-7), który jest naturalnym składnikiem lipidów skóry. Olej z owoców rokitnika znacznie przewyższa, pod względem zawartości karotenoidów, oleje z marchwi, nagietka i dyni, uważane za bogate źródło tej grupy związków biologicznie aktywnych. Zarówno olej z nasion, jak i z pulpy są bogate w witaminę E i β-sitosterol.

Olej z rokitnika to źródło stabilnej witaminy C

Rokitnik charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C, wyjątkowo odpornej na obróbkę termiczną i stabilnej w przetworzonych produktach. Stabilność tą zapewnia brak enzymu askorbinooksydazy oraz obecność innych przeciwutleniaczy. Oprócz kwasu askorbinowego i tokoferoli rokitnik jest lepszym źródłem witamin z grupy B niż truskawka czy porzeczka. Owoce są także bogate w odporną na działanie niskich temperatur witaminę K, D oraz prowitaminę A.

Olej rokitnikowy w kosmetyce

Olej z rokitnika jest cudownym produktem kosmetycznym. Dobrze się wchłania, nie pozostawia uczucia tłustości, wykazuje działanie odżywcze, przeciwzapalne i ochronne przed szkodliwym promieniowaniem UV. Zawartość fosfolipidów gwarantuje nawilżenie zmiękczenie i elastyczność naskórka. Skutecznie przeciwdziała starzeniu, wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe i przecirodnikowe. Zawarte kwasy tłuszczowe skutecznie przyspieszają gojenie się ran oparzeniowych oraz regenerację naskórka. W dermatologii znalazł zastosowanie w leczeniu łuszczycy, trądziku różowatego, przewlekłych dermatoz. W produktach do włosów odpowiada za regenerację i wygładzenie. Dzięki swojemu intensywnemu kolorowi, poprawia koloryt skóry po bezpośrednim nałożeniu na skórę, nadając jej świeży i zdrowy wygląd.

Olej rokitnikowy przeznaczony jest do pielęgnacji cery suchej, łuszczącej się, dojrzałej, ale również jako substancja przeciwzapalna. Uważa się że jest sprawdzonym składnikiem kosmetyków do każdego typu skóry. Dostępny jest w postaci gotowych preparatów, lub jako dodatek do kremów czy balsamów.

Literatura:

Malinowska P., Olas M. Rokitnik – roślina wartościowa dla zdrowia. Kosmos 2016, vol. 65(2):285-292.

Kumar R., Kumar GP., Chaurasia OP., Singh BS. Phytochemical and Pharmacological Profile of Seabuckthorn Oil: A Review. Research Journal of Medicinal Plants, 5: 491-499.

Michalak M., Paradowska K. , Zielińska A. Możliwości wykorzystania w kosmetologii wybranych olejów roślinnych jako źródła karotenoidów. Postępy Fitoterapii 2018, vol. 19(1): 10-17.

Zielińska A., Nowak I. Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik 2014, vol. 68(2): 103-110.

Zielińska A., Nowak I. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis. 2017; 16: 95.

Ulanowska K., Skalski B., Olas B., Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków o aktywności przeciwnowotworowej i radioprotekcyjnej. Postępy biochemii 2019, vol.65(3): 212-216.

Jedna myśl na temat “Olej z rokitnika w kosmetyce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s