Aloes w kosmetyce

Stosowanie Aloe Vera w zdrowej żywności, napojach oraz kosmetykach nawilżających rozpoczęto w latach 70. XX wieku, począwszy od Stanów Zjednoczonych i części Europy. Wciąg z aloesu był wykorzystywany do miejscowego leczenia ran, schorzeń skóry i jak środek przeczyszczający. Dzisiaj, żel jest stosowany w przemyśle kosmetycznym jako składnik nawilżający w płynach, kremach, produktch do opalania, kremach do golenia, balsamach do ust, maściach leczniczych i okładach na twarz. Inne produkty zawierające Aloe Vera to żele po goleniu, płyny do płukania jamy ustnej, szampony i żele nawilżające skórę.

Jak pozyskuje się Aloe Vera ?

Rośliny zawierają dwa główne, płynne materiały. Pierwszym jest gorzki, żółty lateks znajdujący się pod silnie pociętym naskórkiem liści w warstwie naczyniowej i zawierający wysokie stężenie związków antrachinonowych, które były stosowane przez wieki jako środek przeczyszczający i oczyszczający. Drugim, przezroczysty śluzowaty żel wytwarzany przez cienkościenne komórki rurkowe w wewnętrznej strefie środkowej (miąższ), który był stosowany od czasów starożytnych do leczenia oparzeń i innych ran. Uważa się, że przyspiesza gojenie i zmniejsza ryzyko infekcji. Można również uzyskać mieszaninę obu substancji przez macerowanie całego liścia.  Żel jest bogaty polisacharydy, w tym acemannan (częściowo acetylowane glukomannany). Była to pierwsza substancja opisana jako czynny składnik miąższu. Biorąc jednak pod uwagę liczbę innych potencjalnie aktywnych związków w roślinie, możliwe jest, że aktywność biologiczna Aloe vera wynika z synergistycznego działania różnych związków, a nie z pojedynczego określonego składnika.

Właściwości aloesu

Wiele badań klinicznych sugeruje skuteczność Aloe Vera w leczeniu chorób skóry. Zauważono również szybsze gojenie ran przy stosowaniu opatrunków nasączonych żelem aloesowym.  Pomaga w minimalizowaniu uszkodzeń po odmrożeniach, łagodzi świąt i zaczerwienienie skóry. Jest produktem pierwszej pomocy przy poparzeniach słonecznych, gdyż świetnie chłodzi, nawilża i pomaga w regeneracji. Polecam go jako produkt do stosowania po goleniu. Ma działanie antybakteryjne, więc zmniejsza ryzyko zapalenia mieszków włosowych i pozostawia gładką skórę bez zaczerwienień.

Naturalne, ale czy bezpieczne?

Musicie zrozumieć, że substancje występujące w przyrodzie również mają wzory chemiczne, są substancjami chemicznymi oraz mogą być toksyczne. Każdy uczył się przecież na chemii o sacharozie i soli kuchennej. Nikt z nas nie robi sobie okładu z popularnego barszczu sosnowskiego, ani nie spożywa trujących owoców. Skąd więc przekonanie, że wszystko co naturalne, jest bezpieczne?

Panel ekspertów ds. przeglądu składników kosmetycznych stwierdził, że lateks aloesowy, ale nie materiał polisacharydowy, jest cytotoksyczny. Przewlekłe spożycie aloesu przez szczury było szkodliwe na reprodukcję i powodowało uszkodzenie nasienia. Aloes może również powodować alergię u osób uczulonych na tą grupę roślin.

Nie jest fototoksyczny, czyli możemy bez przeszkód wyjść a słońce, bez ryzyka poparzeń. Przy spożyciu obniża poziom glukozy we krwi oraz może łagodzić zapalanie jelita grubego.  Miejscowe stosowanie produktów aloesowych prawdopodobnie jest bezpieczne i niesie za sobą wiele korzyści. Konieczne są jednak dalsze badania i obserwacje, aby jasno przedstawić toksykologię

Literatura

publications.iarc.fr › media › download

Foster M., Hunter D., Samman S. Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.

Ahlawat K., Khatkar B. Processing, food applications and safety of aloe vera products: a review. J Food Sci Technol, 2011 Oct; 48(5): 525–533.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s