WaterMellow – żel pod oczy

Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Polyglyceryl-4 Caprate, Sodium Lactate, Persea Gratissima Oil, Coco-Caprylate/Caprate,  Xanthan Gum,Citrullus Lanatus Fruit Extract, Sodium Hyaluronate, Punica Granatum Fruit Extract, Tocopheryl Acetate, Benzyl Alcohol,  Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Parfum.

Aqua- woda jest rozpuszczalnikiem i jej toksyczność w ramach zastosowania miejscowego jest nieistotna. Jakość wody jest określona przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 7 grudnia 2017 r. Jej wielkość cząsteczkowa nie pozwala na penetrację skóry.

Caprylic/Capric triglyceride – emolient tłusty, tworzący warstwę okluzyjną na powierzchni skóry. Ułatwia aplikację kosmetyku. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. W badaniach klinicznych na ochotnikach w stężeniu 50 % i 100 % nie wykazał działania drażniącego. Nie wykazuje działania uczulającego (świnka morska). Nie wykazuje działania fototoksycznego w stężeniu 50%. Składnik ten jest nietoksyczny i bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. 

Glycerin- humektant, substancja kondycjonująca i ochronna, ma działanie higroskopijne. W oparciu o dostępną literaturę i dane gliceryna jest bezpieczna w obecnych praktykach stosowania. Gliceryna stosowana w kosmetykach i produktach do higieny osobistej może być pozyskiwana ze źródeł naturalnych (np. z soi, trzciny cukrowej lub cukru z syropu kukurydzianego) lub wytwarzana syntetycznie. Ta syntetyczna forma jest chemicznie identyczna z naturalnie występującą gliceryną, a skóra reaguje w ten sam sposób.

Polyglyceryl-4 Caprate – emulgator ułatwiający rozpuszczanie substancji oleistych z wodą. Posiada też właściwości zmiękczające i wygładzające skórę. W badaniach nie wykazano działania drażniącego na skórę i oczy.

Sodium Lactate- bufor, substancja nawilżająca i keratolityczna. Jest to sól sodowa kwasu mlekowego, którą FDA uwzględnia na liście substancji uważanych ogólnie za bezpieczne (GRAS) i jako bezpośrednie dodatki do żywności. Stosowany w kosmetykach i produktach do higieny osobistej w stężeniach 10% lub mniejszych, przy końcowym pH preparatu wynoszącym >3,5, gdy przestrzega się uniknięcia zwiększania wrażliwości na słońce lub gdy instrukcje użytkowania obejmują codzienne stosowanie ochrony przeciwsłonecznej. Składniki te uznano za bezpieczne do stosowania w produktach profesjonalnych w stężeniach 30% lub mniejszych, przy końcowym pH preparatu wynoszącym 3,0 lub wyższym, w produktach przeznaczonych do krótkotrwałego, nieciągłego stosowania, a następnie dokładnego spłukania ze skóry, po zastosowaniu przez przeszkolonych specjalistów, oraz gdy aplikacji towarzyszą wskazówki dotyczące codziennego stosowania ochrony przeciwsłonecznej. Nie ma jednak ograniczeń określonych przez Rozporządzenie.

Persea Gratissima Oil – olej otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado. Zawiera witaminy A, B, E, H, K, PP, F oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Stosowany na skórę w postaci czystej może być komadogenny. Tworzy warstwę okluzyjną, wykazuje właściwości regenerujące i kondycjonujące. Produkty zawierające Persea Gratissima Oil nie są drażniące dla skóry i nie powodują uczulenia lub toksyczności ogólnej. Szerokie zastosowanie awokado jako żywności potwierdza również bezpieczeństwo tego składnika. Panel ekspertów CIR stwierdził, że olej Persea Gratissima (Avocado) jest bezpieczny, przy zastosowaniu w produktach kosmetycznych.

Coco-Caprylate/Caprate – mieszanina estrów otrzymanych z reakcji alkoholi tłuszczowych pochodzących z alkoholu kokosowego z mieszaniną kwasu kaprylowego i kwasu kaprynowego. Emolient, tworzy warstwę okluzyjną, działa zmiękczająco i wygładzająco.  Stosowany w czystej postaci może być komedogenny.

Xanthan Gum- badania potwierdziły że guma ksantanowa nie ma właściwości genotoksycznych, rakotwórczych, uczulających, czy drażniących. Ze względu na masę cząsteczkową nie penetruje skóry. FDA umieściło Xanthan Gum na liście składników dozwolonych do stosowania w żywności jako stabilizator i zagęstnik. W kosmetykach i produktach higieny osobistej guma ksantanowa może działać jako środek wiążący, stabilizator emulsji.

Citrullus Lanatus Fruit Extract –wyciąg z arbuza, wytwarzany z owoców Citrullus vulgaris. Arbuz jest cenionm składnikiem w kosmetykach ze względu na jego działanie zmiękczające i nawilżające, ale także ze względu na właściwości przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe. Inne zastosowania kosmetyczne obejmują ochronę koloru włosów i foto-ochronę.

Sodium Hyaluronate – humektant, substancja kondycjonująca. Kwas hialuronowy przenika do skóry właściwej i może poprawiać penetrację innych substancji chemicznych.  Kwas hialuronowy oraz jego sole sodowe i potasowe są uważane za bezpieczne do stosowania w kosmetykach.

Punica Granatum Fruit Extract – substancja przeciwutleniająca i kondycjonująca skórę.  W badaniach nie wykazano działania uczulającego i podrażniającego.

Tocopheryl Acetate – antyoksydant, substancja kondycjonująca. Na podstawie aktualnej wiedzy SCCNFP jest zdania, że Tocopheryl Acetate  nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumenta, a zatem nie proponuje żadnych ograniczeń ani warunków dotyczących stosowania octanu alfa-tokoferolu w produktach kosmetycznych.

Benzyl Alcohol – dodawany jest do produktów kosmetycznych jako składnik kompozycji zapachowych, konserwant, rozpuszczalnik. W badaniach wykazano że Benzyl Alcohol może być wchłaniany przez skórę.  Związek ten jest alergenem, może podrażniać skórę i oczy, jednak na podstawie badań stwierdzono, że w obecnych praktykach stosowania związek jest bezpieczny. Stężenie maksymalne to 1%. Jeśli związek występuje w kompozycji zapachowej, obecność substancji musi być uwzględniona na etykiecie jeśli stężenie przekracza 0,001% w produkcie niespłukiwanym oraz  0,01% w produkcie spłukiwanym.

Dehydroacetic Acid – jest konserwantem, Stężenie maksymalne związku  w kosmetykach wynosi 0,6%.  Związek znajduje się na liście FDA substancji dopuszczonych do stosowania w żywności jako konserwant.

Sodium Benzoate – konserwant, dopuszczony do stosowania w kosmetykach w stężeniu maksymalnym 0,5%.  Badania potwierdziły brak podrażnienia skóry.

Potassium Sorbate – konserwant, dopuszczony do stosowania w kosmetykach w stężeniu maksymalnym 0,6%. Może powodować lekkie podrażnienia, jednak w dużo wyższych stężeniach.

Parfum – kompozycja zapachowa, może zawierać alergeny.

Produkt jest kosmetykiem kategorii I (na okolicę oczu), dlatego utrzymanie czystości mikrobiologicznej jest niezbędne, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów. Stąd konserwanty, które w mojej opinii nie powinny być drażniące. Pamiętajmy jednak, że każda substancja może uczulić. Dodatkowo, producent zadbał o opakowanie z dozownikiem, aby zapobiec wprowadzaniu zanieczyszczeń do masy kosmetycznej. Skład kosmetyku jest poprawny, zawiera dużo składników nawilżających, wygładzających i przeciwutleniających. Formuła jest lekka, żelowa, szybko się wchłania i pachnie arbuzowo. Niestety, na mojej skórze rolował się, więc mogłam stosować jedynie na noc. Pamiętaj, że Twoja skóra może zupełnie inaczej zareagować na kosmetyk, ponieważ każda cera jest inna i wymaga innych składników. Dobieranie pielęgnacji zawsze odbywa się metodą prób i błędów.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s